فهرست مطالب

مدیریت سرمایه اجتماعی - سال هفتم شماره 4 (زمستان 1399)

مجله مدیریت سرمایه اجتماعی
سال هفتم شماره 4 (زمستان 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/11/21
  • تعداد عناوین: 6
|
  • جلیل قنواتی*، مهشید جعفری هرندی صفحات 457-486

    به دلیل تعارض منافع و رواج روحیه افزون‏ طلبی در روابط انسانی و کشاکش دایمی برای کسب سود بیشتر، ایجاد ضمانت اجرای مناسب و کارآمد در همه نظام‏های حقوقی مد نظر قرار گرفته ‏است. این نکته از شاخص‏های مهم وضع مقررات و تنظیم‏ گری در حوزه فعالیت‏های بازرگانی نیز محسوب می‏شود. هر چه این ضمانت اجرا با نیروهای کنشگر در عرصه اجتماعی و هنجارهای فرهنگی و به‏ ویژه ضوابط فقهی مورد پذیرش جامعه هماهنگ‏تر باشد قواعد حقوقی و مقررات منطبق با این هنجارها، با تقارن دو عنصر «مشروعیت» و «مقبولیت»، به مثابه سرمایه‏ای اجتماعی و به منزله نقطه ای قابل اتکا و عاملی برای اعتماد بازرگانان قرار خواهد گرفت. برعکس، در جایی که این عوامل رفتارهای متناقض را نتیجه دهند کاهش اعتماد به مقررات و تنظیم‏ گری دولت، تعارض‏های رفتاری فعالان بازار، روی گردانی از مقررات و تمرد از قانون، و در نهایت گسست در روابط اقتصادی و تجاری ایجاد می شود و بین سیستم حقوقی و رفتارهای اجتماعی تضادهای عمیق شکل می‏گیرد و به کاهش یا از دست رفتن سرمایه اجتماعی مرتبط با قوانین خواهد انجامید. در واقع، بنیان گذاری قوانین حاکم بر جامعه بر مبنای فقه اسلامی و تبیین احکام قانونی با توجه به مبانی فقهی در جامعه اسلامی از سرمایه های اجتماعی ارزشمندی است که نباید از سوی متصدیان حکومتی مورد غفلت قرار گیرد. نگاه مقصدگرایانه به احکام قانونی در نظام اسلامی و تحلیل موازین قانونی با نگاه به کرامت انسانی و حقوق بشر مورد تاکید در فقه اسلامی هم مبتنی بر متدولوژی خاص فقه اسلامی است هم به تبیین و بازخوانی حقوق اسلامی کمک می کند. این نگاه در حقوق رقابت و رویه های ضد رقابتی مشروعیت و مقبولیت قواعد حقوقی را افزایش می دهد.

    کلیدواژگان: حقوق رقابت، حکم وضعی، رویه های ضد رقابتی، ضمانت اجرا، ممنوعیت
  • مهدی یزدان شناس* صفحات 487-505

    رفتارهای فرانقش پیش گام کارکنان از رفتارهایی هستند که می‏توانند تاثیر زیادی بر موفقیت سازمان بگذارند. بنابراین، مطالعه عوامل موثر بر بروز این رفتارها بسیار مهم است. هدف تحقیق حاضر بررسی تاثیر سرمایه روان‏شناختی بر رفتارهای فرانقش پیش گام بود که نقش میانجی سرمایه اجتماعی سازمانی نیز بررسی شد. این تحقیق از نوع تحقیقات توصیفی و همبستگی و به لحاظ هدف تحقیقی کاربردی است. جامعه آماری تحقیق شامل کارکنان ستاد بیمه دی بود که 205 نفر از آن ها به روش در دسترس به عنوان نمونه انتخاب شدند. داده ‏های مورد نیاز به وسیله پرسشنامه جمع‏ آوری شد و بر اساس روش مدل‏یابی معادلات ساختاری و با استفاده از روش حداقل مربعات جزیی مورد تحلیل قرار گرفت. یافته‏ های تحقیق تاثیر مثبت و معنادار سرمایه روان‏شناختی و سرمایه اجتماعی سازمانی را بر رفتارهای فرانقش پیش گام، شامل رفتارهای کمک‏کننده و آوای کارکنان، نشان داد؛ ضمن اینکه نقش میانجی سرمایه اجتماعی سازمانی در اثرگذاری سرمایه روان‏شناختی بر رفتارهای فرانقش پیش گام تایید شد.

    کلیدواژگان: رفتارهای فرانقش پیش گام، سرمایه اجتماعی سازمانی، سرمایه روان‏شناختی
  • صیاد درویشی* صفحات 507-534
    زمینه و هدف

    امروزه در عصر فناوری اطلاعات بهره‏گیری از کیفیت خدمات پلیس هوشمند راهبردی موثر برای جلب مشارکت شهروندان در حل مسایل و آسیب های اجتماعی، مانند مواد مخدر، است. این پژوهش با هدف تبیین تاثیر کیفیت خدمات پلیس هوشمند بر مشارکت شهروندان در پیشگیری از توزیع مواد مخدر انجام پذیرفت.

    روش شناسی: 

    پژوهش حاضر از لحاظ رویکرد کمی و از لحاظ هدف کاربردی و از نظر ماهیت توصیفی پیمایشی است. جامعه آماری شامل دانشجویان مقطع کارشناسی انتظامی و کارشناسی ارشد پیشگیری از جرم دانشگاه علوم انتظامی بود که سابقه فعالیت اجرایی طولانی در حوزه مواد مخدر داشتند. حجم نمونه 108 نفر تعیین و برای اندازه‏گیری متغیرها از پرسشنامه اکبی و همکارانش (2020) و جزینی و دهقانی (1396) بهره‏ گرفته شد. روایی ابزار با روش صوری و تحلیل عاملی تاییدی و پایایی به وسیله آلفا محاسبه شد. برای آزمون فرضیه‏ها داده‏های حاضر در بسته نرم افزاری spss22 و SmartPls تجزیه وتحلیل شد.

    یافته‏ ها: 

    یافته ‏ها نشان داد اثر ابعاد کیفیت خدمات پلیس هوشمند بر مشارکت شهروندان در پیشگیری از توزیع مواد مخدر 69/0 در سطح 01/0 مثبت و معنادار است. همچنین، کیفیت خدمات پلیس هوشمند 38/0 از تغییرات مشارکت شهروندان در پیشگیری از توزیع مواد مخدر را می‏تواند پیش‏بینی کند.

    نتیجه

    نتایج نشان داد یکپارچگی بین ابعاد کیفیت خدمات پلیس هوشمند و سهولت دسترسی شهروندان به اطلاعات مورد نیاز از طریق سامانه اینترنت پلیس و اطلاع رسانی برخط زمینه های مشارکت در برنامه های پیشگیری از توزیع مواد مخدر را افزایش می‏دهد.

    کلیدواژگان: کیفیت خدمات، پلیس هوشمند، مشارکت شهروندان، پیشگیری از توزیع مواد مخدر
  • سید علیرضا افشانی*، شیوا کبریایی صفحات 535-561

    بدبینی اجتماعی بازتاب شرایط جامعه است و از عوامل اجتماعی متعدد ریشه می گیرد. سرمایه اجتماعی یکی از متغیرهای مهمی است که بر بدبینی اجتماعی اثر دارد. پژوهش حاضر با هدف تعیین رابطه سرمایه اجتماعی و بدبینی اجتماعی بین شهروندان شهر یزد انجام شد. روش پژوهش پیمایشی بود و حجم نمونه بر اساس فرمول کوکران 385 نفر تعیین شد و نمونه ها با روش نمونه گیری خوشه ای چندمرحله ای انتخاب شدند. پرسشنامه از نوع محقق ساخته بود و روایی آن به صورت محتوایی محرز شد. ضریب آلفای کرونباخ برای بدبینی اجتماعی برابر با 81/0 و برای سرمایه اجتماعی برابر با 75/0 به دست آمد که نشان دهنده مطلوبیت پایایی ابزار است. یافته های پژوهش نشان داد میانگین بدبینی اجتماعی شهروندان اندکی کمتر از حد متوسط است. این در حالی است که بدبینی اجتماعی اکثریت پاسخگویان در حد متوسط بود. بین متغیر سرمایه اجتماعی و ابعاد آن (اعتماد اجتماعی، شبکه اجتماعی، هنجار اجتماعی) با بدبینی اجتماعی رابطه معکوس و معنادار وجود داشت. متغیرهای جنسیت و سن و وضعیت تاهل رابطه معناداری با بدبینی اجتماعی نداشتند. مدل معادله ساختاری، که برازش مناسب نیز داشت، نشان دهنده تاثیر معنادار و معکوس سرمایه اجتماعی بر بدبینی اجتماعی بود.

    کلیدواژگان: اعتماد اجتماعی، بدبینی اجتماعی، سرمایه اجتماعی، شبکه اجتماعی، هنجار اجتماعی
  • یلدا ایران پور*، عباس شیری، شادی عظیم زاده صفحات 563-586

    هدف از پژوهش حاضر تبیین تاثیر سرمایه اجتماعی بر بزهکاری جوانان (18 تا 29 ساله) در سه جرم قتل و سرقت و مواد مخدر در شهر کرج بود. بنابراین، این پژوهش از نوع کاربردی است. روش تحقیق توصیفی و علی مقایسه ای و ابزار گردآوری داده ها اسنادی و پرسشنامه محقق ساخته بود. جامعه تحقیق جوانان مجرم محکوم به سرقت، قتل، و مواد مخدر در ندامتگاه کرج و جوانان عادی در سال 1395 بودند. بدین منظور 200 نفر به صورت تصادفی به عنوان نمونه آماری انتخاب شدند. برای تجزیه وتحلیل دادها دو شیوه آمار توصیفی و آمار استنباطی به کار گرفته شد. نتایج نشان داد افزایش سرمایه اجتماعی بر کاهش بزهکاری در میان جوانان شهر کرج تاثیر دارد.

    کلیدواژگان: اعتماد اجتماعی، بزهکاری، سرمایه اجتماعی، مشارکت اجتماعی
  • امیرمسعود امیرمظاهری*، مجید کاشانی، منیر رستم پور واجاری صفحات 587-611

    کیفیت زندگی سالمندان از دغدغه های اساسی امروز جامعه شناسان و بخش عمده ای از شاخص های زندگی اجتماعی است. بررسی جامعه شناختی تاثیر سرمایه اجتماعی بر کیفیت زندگی سالمندان می تواند موجب برنامه ریزی نوین و اصلاحات ضروری در بهینه سازی سیاست ها و برنامه ریزی های کشور شود. هدف از این پژوهش مقایسه جامعه شناختی تاثیر سرمایه اجتماعی بر کیفیت زندگی سالمندان سنتی و مدرن بود. این مطالعه به صورت پیمایشی و با نمونه گیری تصادفی از سالمندان شهر رشت انجام شد. روایی با استفاده از روش تحلیل عاملی تاییدی و پایایی به وسیله آلفای کرونباخ بررسی و تایید شد. با استفاده از آزمون کلموگروف اسمیرنف، ضمن بررسی نرمال بودن متغیرها، به مدل رگرسیون خطی چندمتغیره پرداخته شد و با استفاده از رگرسیون گام به گام، با حذف متغیرهای کم اثر و حفظ متغیرهای با اثر معنا دار، یک مدل رگرسیون خطی تعدیل یافته برای کیفیت زندگی سالمندان به دست آمد. مقایسه دو گروه از سالمندان سنتی و مدرن نشان می دهد از دیدگاه سالمندان مدرن تغییرشکل خانواده، مشارکت اجتماعی، شهرنشینی، اشتغال زنان، سرمایه فرهنگی، شکاف نسلی، ارزشمند بودن جوانی، تغییرات اجتماعی، و تکنولوژی به ترتیب بیشترین تاثیر مثبت را بر کیفیت زندگی سالمندان می گذارند. اما، از دیدگاه سالمندان سنتی متغیر معنویت و سرمایه اجتماعی و در مرحله بعد متغیر مشارکت اجتماعی و حمایت دولتی بیشترین تاثیر مثبت را بر کیفیت زندگی آن ها می گذارند. یافته‏های این پژوهش می‏تواند در حرکت نهادها و سازمان‏ها در توجه بیشتر به سرمایه های اجتماعی موثر واقع شود.

    کلیدواژگان: اعتماد اجتماعی، سرمایه اجتماعی، کیفیت زندگی، مشارکت اجتماعی
|
  • Jalil Ghanvati *, Mahshid Jafari Harandi Pages 457-486

    Due to the conflict of interests, the intensified imbuement of the human interrelationships with avarice, and the constant struggle for the attainment of more benefits, the creation of an appropriate and effective sanction has been taken into account in all legal systems. Consequently, this point has been deemed as one of the important indicators in setting rules and regulations within the business activities, too. The more this sanction agrees with the active forces of the social arena, the cultural norms, and especially the jurisprudential rules acknowledged by the majority of the society, the more the legal rules and regulations related to these norms will be taken into account (due to their intermingling of the two elements of legitimacy and popularity) as social capital and as a reliable point that will bring about businesspersons’ trust. On the contrary, when these factors lead to conflicting behaviors, they will result in the reduction of trust in governmental rules and regulation, behavioral conflicts among market actors, disinterest in regulations, violation of law, and finally the breakup of economic and business relations; moreover, intense conflict will occur between the legal system and the social behaviors that will lead to the reduction or loss of the social capital that is related to the rules. In fact, the foundation of the rules of the society on Islamic jurisprudence and the explication of legal verdicts in the light of jurisprudential bases in the Islamic society is a valuable social capital that should not be ignored by the governmental officials. The goal-oriented view to legal verdicts in the Islamic government and the analysis of the legal regulations based on the human dignity and human rights as emphasized by Islamic jurisprudence have their roots in the specific methodology of Islamic jurisprudence and help with the explanation and rereading of the Islamic law. The adoption of this view to the Competition Law and the anti-competition practices increases the legitimacy and popularity of legal rules.

    Keywords: Anti-competitive practices, Competition law, Conventional verdict, restrictions, Sanction
  • Mehdi Yazdanshenas * Pages 487-505

    The employee extra-role proactive behaviors are among the behaviors that can have a great impact on the success of the organization. Therefore, studying the factors affecting the occurrence of these behaviors is very important. This study aimed to investigate the effect of psychological capital on proactive extra-role behaviors with an emphasis on the mediating role of organizational social capital. This research was a descriptive and correlation survey in terms of methodology and an applied survey in terms of purpose. The statistical population of the study consisted of the staff of Day Insurance Headquarters, out of whom a sample of 205 employees was selected through convenience sampling. The required data was collected by a questionnaire and analyzed based on the structural equation modeling using the partial least squares method. The findings showed that psychological capital and organizational social capital have a positive and significant effect on proactive extra-role behaviors including helping behaviors and employees' voice. Furthermore, the mediating role of organizational social capital in the effect of psychological capital on employees’ extra-role behaviors was confirmed as well.

    Keywords: organizational social capital, Psychological capital, Proactive Extra-role Behaviors
  • Sayyad Darvishi * Pages 507-534

    Nowadays, in the age of information technology, utilizing high quality e-police services is an effective strategy to involve citizens in solving social problems and harms such as drug trafficking. This study aimed at explaining the impact of the quality of e-police services on citizens’ participation in preventing the distribution of drugs. This study was a quantitative, applied, and descriptive-survey research project in terms of methodology, purpose, and nature, respectively. The statistical population included undergraduate students of policing and of graduate students of crime prevention at the Amin Police University, who had had a long history of executive activity in the field of drugs distribution prevention. The sample size was comprised of 108 participants, and Ekaabi, Khalid and Davidson’s (2020) and Jazini and Dehghani’s (1396) questionnaires were used to measure the variables. The validity of the instrument was determined through face validity and confirmatory factor analysis, while their reliability was calculated using Chronbach’s alpha. To test the hypotheses, the data was analyzed using the SPSS version 22 and Smart PLS software packages. The results showed that various dimensions of the quality of e-police services have a positive and significant (0.69) effect (at the confidence interval of 0.01) on the participation of citizens in preventing the distribution of drugs. The quality of e-police services can also predict 0.38 percent of changes in citizen participation in preventing drug distribution. The results showed that the integration of the various dimensions of the quality of e-police services and the ease of access of citizens to the required information through the police web-based systems and online information centers increases the possibility of citizens’ participation in drug prevention programs.

    Keywords: Service quality, E-police, Citizen participation, drug distribution prevention
  • Seyed Alireza Afshani *, Shiva Kebriyaei Pages 535-561

    Social pessimism is a reflection of the society situation and is rooted in numerous social factors. Social capital is an important variable that has an influence on social pessimism. The present study have been conducted with the intention of determining the relationship between social capital and social pessimism among the citizens of the city of Yazd. The method used in this study is survey research and the sample size of the research was determined to be 385 people based on Cochran’s formula and the samples were selected through multistage cluster sampling The questionnaire was researcher-made and its validity was confirmed as content. Cronbach's alpha coefficient for social pessimism was 0.812 and for social capital was 0.753, which indicates the desirability of the instrument. The findings of the study indicate that the social pessimism of the citizens slightly below the average while social pessimism of majority of respondents was about average. There was a negative and significant relationship between social capital variable and its different aspects (social networks, social norms, and social trust). Variables such as gender, age, marital status did not have a significant relationship with social pessimism. The structural equation model, which also had a good fit, showed a significant and inverse effect of social capital on social pessimism.Social pessimism is a reflection of the society conditions and is rooted in numerous social factors. Social capital is an important variable that influences social pessimism. The present study was conducted with the intention of determining the relationship between social capital and social pessimism among the citizens of Yazd city. The method used in this study is survey research, where the optimal research sample size was determined to be 385 people based on Cochran’s formula, and the samples were selected through multistage cluster sampling. The questionnaire was researcher-made and its validity was confirmed through content validation. Cronbach's alpha coefficient was 0.81 for social pessimism and 0.75 for social capital, which indicate the acceptability of the instrument reliability. The findings of the study indicated that the social pessimism of the citizens was slightly below the medium level, while social pessimism of the majority of respondents was at the medium level. There was a negative and significant relationship between social capital variable and its different aspects (social network, social norm, and social trust) and social pessimism. Other variables including gender, age, and marital status did not have a significant relationship with social pessimism. The structural equation model – which had a good fit – showed that social capital had a significant and negative effect on social pessimism.

    Keywords: social pessimism, social trust, Social network, Social norm, Social capital
  • Yalda Iranpour *, Abbas Shiri, Shadi Azimzadeh Pages 563-586

    The purpose of this study was to explain the effect of social capital on juvenile delinquency (aged18-29 years old) in the three crimes of murder, robbery, and drugs trafficking in Karaj city; therefore, the study was applied in nature. The research method was descriptive and causal-comparative, while the data collection instrument was document-analysis used along with a researcher-made questionnaire. The research population was comprised of young criminals convicted to robbery, murder, and drug trafficking – who were imprisoned in Karaj penitentiary in 2016 – as well as ordinary young people. Two hundred participants were randomly selected as the statistical sample. For data analysis, both descriptive statistics and inferential statistics were used. The results showed that the increase in social capital has an effect on the reduction of delinquency rate among the youths of Karaj city.

    Keywords: Social capital, Social cooperation, social trust, delinquency
  • Amirmasoud Amirmazaheri *, Majid Kashani, Monir Rostampoor Vajari Pages 587-611

    The quality of life of the elderly is one of the main concerns of sociologists today and comprises a major part of social life indicators. The sociological study of the effect of social capital on the quality of life of the elderly can lead to new planning endeavors and necessary reforms in optimizing the policies and plans in Iran. The purpose of this study was to compare the sociological impact of social capital on the quality of life of the traditional and modern elderly. This study was conducted as a survey using a randomly selected sample of the elderly in Rasht. Validity and reliability were verified using confirmatory factor analysis and Cronbach's alpha, respectively. The normality of variables was examined using Kolmogorov-Smirnov test. Moreover, the multivariate linear regression model was adopted, and using a stepwise regression, the ineffective variables were eliminated while the significantly effective ones were maintained. This way, a modified linear regression model was obtained for the quality of life of the elderly. A comparison of the two groups of traditional and modern seniors showed that from the perspective of modern seniors, family form transformation, social participation, urbanization, women's employment, cultural capital, generation gap, valuableness of the youth period, social changes, and technology have the highest positive effects on the elderly, respectively. However, from the viewpoint of the traditional elderly, spirituality, social capital, social participation, and government support have the strongest effects on the quality of life. The findings of this study can move the institutions and organizations toward paying more attention to social capital.

    Keywords: Social capital, quality of life, social trust, social participation